Vem ansvarar för insamlingsplatserna?
Företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för 5000 insamlingsplatser för glas som finns i Sverige. Svensk Glasåtervinning är delägare till FTI, tillsammans med övriga materialbolag som samlar in förpackningar och tidningar. FTI drivs utan vinstintresse och med syftet att bidra till ett kretsloppsanpassat samhälle. Glas kan även lämnas på kommunernas återvinningscentraler, singelstationer och insamlingsplatser i bostadsområden.
Vem får lämna glas?
Alla privatpersoner är välkomna att lämna glas gratis. Glasförpackningar från näringsverksamheter bör inte lämnas på allmänhetens återvinningsstationer. Vi rekommenderar att du som driver en rörelse gör ett avtal med vår insamlingsentreprenör i din kommun, er avfallsentreprenör eller någon annan aktör inom området.
Vad får du lämna i insamlingen?
Vi är bäst i världen på att återvinna glas, men kan bli ännu bättre på att lämna rätt sak i rätt återvinningsbehållare. Skräp och fel färgsortering på glaset orsakar stora problem i återvinningsprocessen. Det är tre saker du behöver tänka på när du lämnar dina glasförpackningar till återvinning:
Lämna enbart glas!
För att det insamlade glaset ska kunna användas till ny råvara måste det vara fritt från främmande material som keramik, porslin, grus och glödlampor. Lämna lock och kapsyler i plast- eller metallinsamlingen.
Färgsortera!
Om färgat glas hamnar i en vit behållare måste innehållet klassas som färgat. Glasbruken tvingas då producera ofärgat glas av nya råvaror. Genom att sortera rätt hjälper du glasbruken att använda ännu mer återvunnet glas i sin tillverkning.
Skölj ur!
Viss sortering utförs av människor och gamla matrester försämrar deras arbetsmiljö. Ta hand om miljön och ta hand om dina medmänniskor.
Hur kommer glaset till oss?
Svensk Glasåtervinning har kontrakt med insamlingsentreprenörer som ansvarar för insamlingen i Sveriges samtliga kommuner. Entreprenören ansvarar för att ställa ut och sköta insamlingsbehållare, tömma behållarna och transportera glaset till sitt lokala mellanlager. Från mellanlagret fraktas glaset vidare på lastbil till oss i Hammar i södra Närke. Här finns landets enda anläggning för återvinning av glas. För att spara på miljön sker alla transporter i form av så kallade returtransporter. Det gör att antalet tomkörningsmil minimeras.